Spiselige planter - en kulturhistorisk vinkel
Vi snakkede om kandiserede violer på 3. seminar - her er en opskrift:
Lad violerne tørre en smule et par dage. Herefter pensles de med pasteuriserede æggehvider. Drys flourmelis over og lad violer tørre igen. Kan gemmes i en dåse med tæt låg - eller spises straks - MUMS!
Viol eller martsviol kaldes også maria med barnet, hvis man plukker kronbladene af ses en figur som kan tydes som Jomfru Maria med Jesusbarnet.
"Kan anvenedes for brændsår, knust som omslag for hovedpine, der skyldes mad eller drik [tømmermænd?], duften fra violkrans om hovedet værner mod hugorme...." Se mange flere gode råd i Folk & flora bd. 2 side 279ff; Brøndegaard; Rosenkilde og Bagger; Viborg 1987
Litteratur om planter og kulturhistorie samt om spiselige planter:
Vikingekogebogen ; Bloch-Nakkerud, Tom; Forlaget Sesam 2000
Blomsterne fortæller – historier fra grøftekanten; Svendsen, Hanne Skriver; Thaning og Appel 2000
Historien i blomsten; Agersnap Karen m.fl. Kaskelot 1996.
Dansk jagt og skovbrugsmuseum – www.jagtskov.dk
Skvalderkål og pandekager; Hansen, Carsten Gottlieb m.fl.; De Fire Børnehavers Forlag 2000 – www.frie.dk
Skovens bær og frugter; Wicksell, Ulla; Gads Forlag; København 2000
Naturens spisekammer – nye og gamle opskrifter fra mark, skov og strand; Jonsson, Jette Dam: Forlaget Mad og kunst 2003
Naturens køkkenhave; Egholm, Bjarne; Lademann1982
Andre spiselige planter:
Brændenælder - se opskrifter og ideer til forløb samt andre brændenælde iagttagelser på Mariannes blog
Gran - se en opskrift på gransaft på Leas blog
Velbekomme ;-)
Ida
1 Comments:
Hej Ruth!
Jeg tror, vi brugte kratviol - billederne er fra sidste forår...
God fornøjelse med de spiselige planter!
VH
Ida
Send en kommentar
<< Home